Trump, Çarşamba günü kendisini destekleyen göstericilerin Kongreyi basmasına gelen tepkilerin ardından Twitter hesabından bir video mesaj yayımladı. Kongreye yönelik baskını "çirkin bir saldırı" olarak nitelendiren Trump, "Tüm Amerikalılar gibi ben de şiddet, hukuksuzluk ve kargaşadan dolayı sarsıldım." ifadesini kullandı.Trump, olayların başlamasından kısa süre sonra asayişin sağlanması için Ulusal Muhafızları ve federal güvenlik güçlerini görevlendirdiğini belirterek, "Amerika her zaman bir hukuk devleti olmuştur ve böyle de olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.Protestoculara sert tepki gösteren Trump, "Siz ülkemizi temsil etmiyorsunuz. Hukuku çiğneyenler, bunun bedelini ödeyeceksiniz." dedi. Ülkenin zorlu ve yoğun bir seçim sürecinden çıktığını dile getiren Trump, "Şimdi tansiyon düşmeli. Seçim kampanya ekibim seçim sonuçlarına itiraz için tüm hukuki yolları kullandı. Tek amacım, seçimin güvenliğini sağlamaktı. Ben Amerikan demokrasisini savunmak için çabalıyordum." diye konuştu.Ülkedeki seçim sisteminde reformun şart olduğunun altını çizen Trump, "Şimdi, Kongre seçim sonuçlarını tescil etti ve yeni yönetim 20 Ocak'ta görevine başlayacak. Şu anda benim amacım yumuşak, düzenli ve kusursuz bir geçiş sürecini sağlamak." açıklaması yaptı.Trump, 2020'nin ülke için zor bir dönem olduğunu ve kendilerinin de ellerinden geleni yaptığını belirterek, "Sevgili destekçilerim, biliyorum hayal kırıklığına uğradınız ancak şunu da bilmenizi isterim ki müthiş bir yolculuk daha yeni başlıyor." mesajını verdi.

"BEYAZ SARAY'DA BİR UTANMAZ"

Pulitzer ödüllü tecrübeli gazeteci ve The Making Of Donald Trump kitabının yazarı David Cay Johnston, Daily Mail gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Trump'ı "Beyaz Saray'daki bir utanmaz" olarak nitelendirdi.David Cay Johnston, yazıya şu cümlelerle başladı: "ABD demokrasisinin başı büyük belada. Dünyanın dikkati, anlaşılabilir bir şekilde, Çarşamba günü Kongre Binası'nın işgaline odaklanmış olsa da, Washington D. C.'deki şiddetli ayaklanma sahneleri ülke genelinde yankılanıyordu."Johnston, yazısını şöyle sürdürü: "Geçtiğimiz Kasım ayında seçimi kaybettiğinden beri, Trump Amerika'da sorun ve kaos yaratan siyasi vandalizmden başka bir şey yaratmadı. Bu hafta, dünya korkunç sonuçları gördü ve ne yazık ki, bunların hepsi sona ermekten çok uzak.""45. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı şimdi Beyaz Saray'da bir kanun kaçağı." ifadelerini kullanan David Cay Johnston, "En güvenli yol, onu derhal görevden almak olacaktır. Sözde iktidarda ne kadar uzun süre kalırsa, ülkeye o kadar onarılamaz zarar verecektir." diye devam etti.ABD hükümetine olan uluslararası güveni yeniden inşa etmek için tek yolun bu olduğunu savunan gazeteci ve yazar, Trump'ın görevden alınmasından başka hiçbir şeyin yasa ve düzenin yeniden tesis edilmesini sağlamayacağını yazdı.

Hakkında kitap yazdığı sürede Trump'ı çok iyi tanıdığının altını çizen Johnston, "Devasa bir yanılsamayla, kendisini gerçekten bir zaferin galibi olarak değil, şu anda yasadışı bir darbeyle mücadele eden, aynı zamanda dünyanın müstakbel hükümdarı olarak gördüğünü anlayacak kadar yakından inceledim." ifadelerini kullandı.George Washington örneğini veren David Cay Johnston, "Amerika’nın ilk başkanı George Washington, kanlı bir isyanda Amerikalıların reddettiği kral olmak istemediğini söyleyerek ikinci döneminden sonra istifa etti." diye yazdı ve ekledi: "İşler istediği gibi gitseydi Trump, Amerika'nın ilk kralı olurdu.""Yani pes etmeyecek. Amerika'yı utandıran sahnelerden utanmıyor." diyen David Cay Johnston, yazısını şöyle sürdürdü: "İnanılmaz bir şekilde, artık kendi Twitter hesabını nasıl kullanacağı konusunda bile güvenilmeyen bir adam, Amerika'nın nükleer kodlarını günlük olarak almaya devam ediyor."

"DEMOKRASİ AÇISINDAN TEHLİKE"

ABD'nin en prestijli gazetelerinden Washington Post ise, ABD Başkanı Donald Trump yanlılarının Kongre binasını basması ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:"Başkan Trump'ın seçim yenilgisini kabul etmek istememesi ve taraftarlarını sürekli kışkırtması, çarşamba günü düşünülemeyecek bir şey yaşattı. Şiddet yanlısı ayaktakımı, içeride delegelerin oylarının sayımı ile ilgili tartışma yürütülürken, polisi etkisiz bırakıp ABD Kongresine saldırdı ve Kongre üyelerinin kaçmak zorunda kalmasına neden oldu."Yaşanan bu olayın sorumlusu doğrudan, hâlâ devam eden görev süresinin ABD demokrasi açısından bir tehlike olduğunu gösteren Başkandır ve görevden alınmalıdır. Bay Biden haklı; kurallar, normlar, yasalar ve hatta Anayasa, ancak insanlar bunlara inanırsa bir anlam taşırlar."Amerikalılar emniyet kemeri takar, trafik kurallarına uyar, vergi öder, oy kullanır çünkü inandıkları bir sistem vardır ve bu inanç o sistemi ayakta tutar. Ülkenin en yetkili ağzı, insanları bu inançtan vazgeçmeleri için kışkırttı."Sadece tweet atarak değil, onları eyleme geçmeye kışkırtarak da. Bay Trump bir tehlikedir ve Beyaz Saray'da olduğu sürece ülke tehlike içinde olacaktır."

"SAĞCI AYAKTAKIMI"

İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı! İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı!

İngiliz The Guardian gazetesinin Kongre baskınına dair yorumunda ise Trump'ın bir darbe girişimine önderlik ettiği ifade ediliyor:"Amerika Birleşik Devletleri'nin Başkanı Çarşamba günü bir darbe teşebbüsüne önderlik etti. Sağcı bir ayaktakımı darbeyi, ABD Kongresine baskın ve burada gerçekleştirilen şiddetli çatışmalarla yapmayı denedi."Böylece Joe Biden ile Kamala Harris'in kazandığı seçimin onaylanma sürecini sekteye uğrattılar. Bu sürece, yaşanan bu olayın öncesinde de, seçimlerin meşru olmadığını ve aslında çıkan sonuçların Donald Trump'ın başkanlıkta kalmaya devam etmesini sağlaması gerektiği gibi kötü niyetli iddiaları ortaya atan seçilmiş kişilerce de müdahale edilmişti."Bu da bir darbe girişimiydi. Anayasayı zedelemek ve seçmenin, bu seçimlerdeki iradesini yok sayma çabasıydı. İçeride ve dışarıda aynı davanın iki farklı yüzü görüldü ve ikisi de Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen isimleri ve ABD Başkanı tarafından körüklendi. Dışarıdaki bu ayaktakımı, içerideki siyasetçiler olmasa olmazdı.""Silahlı ayaklanma Kongre binası ele geçirmeden önce, Senato'daki Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell'in, normal şartlar altında dikkatleri üzerine çekecek bir konuşması oldu."McConnell net bir dille Başkanlık Seçimlerinin çalınmadığını ve öyle çok az bir farkla da sonuçlanmadığını ifade etti. Cumhuriyetçilerin Trump'ı destekleyen kanadı bunu ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in tek taraflı olarak seçim sonucunu reddetmeye karşı gelmesini bir ihanet olarak görüyor."Cumhuriyetçiler içinde merkezde yer alan kanat ile Trump taraftarı popülistler arasında iş görebilecek bir koalisyonun hâlâ mümkün olup olmadığı cevaplanması gereken bir soru. Trump'ın, başarı listesine partisinin çöküşünü de eklemesi olası."Kongre'ye düzenlenen baskından ABD Başkanı Donald Trump'ı sorumlu tutan bir başka gazete de Avustralya'da yayınlanan The Age. Gazete, Trump'ın tarihe, ülkesinin en kötü başkanı olarak geçeceği görüşünde:"Trump iktidarı barışçıl bir şekilde devretmeyi reddederek, Amerikan siyasetinin döngüsü kirletti ve şiddeti kaçınılmaz kıldı. Söylediği gibi hukuk ve düzeni savunmak yerine yasa dışılığı ve anarşiyi destekledi."Aslında, Trump'ın aylardır destekçilerini nasıl kışkırttığına bakılırsa, dikkat çekici olan, bu tarz şiddet içerikli bir çatışmanın yaşanmasının bu kadar uzun sürmüş olması."Trump'ın, koronavirüs salgınındaki felaket tavrının yanı sıra, seçimlere hile karıştığı yönündeki yalanları, onun isminin muhtemelen tarihin en kötü ABD başkanları arasında yer almasını sağlayacak, hatta belki de en kötüsü."Ahlaki iflasının yanında Trump, görev süresini siyasi bir iflasla tamamlıyor. Cumhuriyetçiler dört yıl önce Beyaz Saray'da, Senato'da ve Temsilciler Meclisi'nde kontrolü elinde tutuyordu. Şimdi üçünde de iktidarı kaybettiler."