Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’nın Ukrayna sınırında ve Kırım’da askeri varlığını artırmasının ardından Ukrayna ile tam dayanışma içinde olduklarını açıkladı. Ayrıca AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’ya yeni yaptırım uygulanmayacağını bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanları ile video konferans bir toplantı gerçekleştirdi. Borrell, toplantı sonrasında yaptığı basın açıklamasında, Ukrayna ve Rusya konularını geniş şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, toplantıya katılarak, AB’nin Ukrayna sınırı ve Kırım’daki Rus askeri hareketliliği nedeniyle endişeli olduğunu aktardı.

BUGÜNE KADAR YAPTIĞI EN BÜYÜK SEVKİYAT

Ayrıca Borrell, 150 bin Rus askerinin Ukrayna sınırına gönderildiğini, Rus ordusunun Ukrayna sınırı ve 2014’te işgal edilen Kırım’a bugüne kadar yaptığı en büyük sevkiyat olduğunu ifade etti. Rus ordusunun, askeri malzeme ve sahra hastanesi gibi birçok unsuru sınıra konuşlandırdığını belirten Borrell, Rusya’ya gerilimi düşürme ve askerlerini çekme çağrısını yineledi.

ABD üniversitelerinde Gazze alarmı! ABD üniversitelerinde Gazze alarmı!

RUSYA’YA YENİ YAPTIRIM UYGULANMAYACAK

Öte yandan Borell, AB dışişleri bakanlarının Ukrayna’ya olan desteğini yinelediğini kaydederek, “AB dışişleri bakanlarının mesajı çok net. Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğimizi teyit ediyoruz.” dedi. Borrell, gazetecilerin Rusya’ya yeni yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili sorusuna ise “Şu an için Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamayacağız ama durum değişebilir” şeklinde yanıt verdi.