O ülkede telegram kullanımı askıya alındı O ülkede telegram kullanımı askıya alındı

Dokuz AKPM üyesi ülke, Rusya’yı Kırım’ın militarizasyonuna ve Kerç Boğazı’nın bloke edilmesine son vermeye çağırdı. Bildiriyi Ukrayna’nın yanı sıra Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, İsveç, Gürcistan, Romanya ve Azerbaycan heyetleri de imzaladı.

Ukrayna ve sekiz Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyesi ülke daha, Rus askeri kuvvetlerinin işgal edilen Kırım’da yoğunlaşmasından duydukları endişeyi dile getirdi. Ayrıca üye ülkeler, Rusya’ya Kerç Boğazı’nı kapatmayı durdurma çağrısında bulundu. AKPM Ukrayna Heyeti Başkanı Mariya Mezentseva’nın sosyal medya hesabında yayımladığı ortak bildiride, “Rusya destekli grupların, artan sayıda ateşkes ihlalinden, ölenlerin sayısındaki artıştan ve özellikle Ukrayna sınırlarının yakınında ve yasa dışı olarak ilhak edilmiş Kırım Yarımadası’nda aşırı askeri kuvvetlerinin birikimi ve yoğunlaşmasından ciddi endişe duyuyoruz. Bütün bunlar kıtamızdaki istikrar ve güvenliği baltalıyor.” ifadelerine yer verdi.

RUSYA’YA GERGİNLİĞİ AZALTMA ÇAĞRISI

Bunun yanı sıra açıklamayı imzalayan Ukrayna, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, İsveç, Gürcistan, Romanya ve Azerbaycan, Rusya’yı provokasyonlarına son vermeye, Kerç Boğazı ablukasını durdurmaya ve gerginliği azaltmaya çağırdı. Açıklamada, “Biz, aşağıda imzası bulunanlar, Rusya Federasyonu’nun provokasyonlarını ve gerginliği tırmandırmasını ciddiye almalı ve Rusya’ya, reddetmesi durumunda yaptırımlar da dahil olmak üzere ciddi sonuçlarla karşılaşacağına dair çok açık bir sinyal göndermeliyiz.” denildi.

Mezentseva, Ukrayna heyetinin söz konusu açıklamaya imza toplamaya devam edeceğini, ileride söz konusu belgenin kaydedilip, AKPM Bürosu ile Bakanlar Komitesi ve Avrupa Konseyi Genel Sekreterine gönderileceğini belirtti.

RUSYA’NIN KIRIM’I ASKERİLEŞTİRMESİ

Rusya, işgal altındaki Kırım’da askeri teçhizat, mühimmat depoları ve nükleer silah taşıyabilen bombardıman uçakları için havalimanı inşa etti. Ayrıca Kremlin yönetimi, Kırım’a en az 8 S-400 füze savunma sistemi konuşlandırdı. Ulusal Uzay Araçları Kontrol ve Test Merkezi tarafından sağlanan görsellerde, 2020 yılın sonunda Donuzlav gölü kıyısında bulunan Novoozernoye köyünün yakınında bir askeri üs ortaya çıkmıştı. Bunun dışında Rusya’nın Akyar (Sivastopol) yakınlarında bir askeri tesis daha inşa ettiği öğrenildi. Uzaydan çekilen görüntülere göre, işgalciler, 2016 yılından başlayarak boş arazilerde bir düzine uydu antenine sahip radar sistemi inşa etti. Ukraynalı uzmanlar 2014 yılından beri Rusya’nın genel olarak Kırım’daki askeri potansiyelini iki katından fazla artırdığını kaydediyor.