KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KSÜ ziyaretinde Rektör Prof. Dr. Alptekin Yasım ve beraberindeki heyet tarafından karşılandı.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda 65. Hükümet Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, il protokolü, personeller, Kıbrıs gazileri ve öğrenciler ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin tarihine, coğrafi ve jeopolitik konumu ile 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına, dair önemli bilgiler aktardı.

MSB: Irak'ın kuzeyinde 3 PKK'lı terörist etkisiz MSB: Irak'ın kuzeyinde 3 PKK'lı terörist etkisiz

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını geçmişten günümüze kadar uluslararası toplantılarda her fırsatta dile getirdiklerini belirterek şimdiye kadar verilen bağımsızlık mücadelesine ait videoyu salondakilerle paylaşarak başladı.

Video gösterimi ardından “Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Önemi” konulu konferansı veren Cumhurbaşkanı Tatar “Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılını kutlamaktayız. 104 yıl önce Kahramanmaraş’ta olduğu gibi 1974 yılında da aynı milli mücadele ruhu Kıbrıs'ta Kıbrıs'ı Rum yapmamak için canını feda etti. Buradan tüm aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor; gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Her birinin ruhu şad makamları âli olsun. 

Kıbrıs Osmanlı’nın Venediklerden 80 bin şehit vererek aldığı, coğrafi olarak İskenderun Körfezinden koparak şu anki coğrafyasına yerleşmiş Toroslarla Beş Parmak Dağlarının birbirine baktığı Anadolu’dan sadece 40 mil uzaktaki vatanımız.

1878’de Kıbrıs'ı ilhak eden İngilizler yaklaşık 100 yıl bölgeye hâkim oldu. Bu süre zarfında birçok soydaşımız baskıcı sömürge idaresinin politikaları nedeniyle asıl vatanı Anadolu’ya, ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Adanın Rumlaştırılmasına yönelik politikalarla yaklaşık 100 bin olan Rum nüfusu kısa zamanda 450 bin civarına çıkartılarak adanın bir Yunan adası olduğu imajı verilmeye çalışıldı. Gerek Lozan Antlaşması gerekse Adnan Menderes Hükümetinin Kıbrıs Türkü’nün haklı davası için çalışmalarının sonucu olarak Türkiye 1974 yılında tek taraflı müdahale hakkını kullanarak Kıbrıs Türkü’nün soykırıma kurban gitmesine engel oldu.

Günümüze gelindiğinde ise KKTC, Türk Devletler Teşkilatında ve İslam İşbirliği Teşkilatında gözlemci üye olarak yer almaktadır. Mavi Vatan ile birlikte yaklaşık 12000 kilometre kare toprağa sahip olan KKTC kendi deniz yetki alanına sahip olan, kendi münhasır ekonomik bölgesiyle kendi hava sahası olan egemen bir devlet konumundadır. Güçlü demokrasisi köklü devlet yapısı ile tam bağımsızlığımızı kazanarak dünya devletleri arasındaki yerimizi alana kadar da haklı mücadelemizden taviz vermeyeceğiz.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılında sizlerle birlikte olmaktan gurur duyduğumu belirtir, gelecek nesillerin kurtuluş mücadeleleriyle gönül coğrafyamızı ve mavi vatanımızı neler pahasına korumuş olduğumuzu bu vesilelerle çok iyi anlamalarını temenni ederim.” açıklamalarında bulundu.

Konferansın ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a fahri doktora vermek üzere kürsüye gelen KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım “Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Üniversitemizde görmek çok anlamlı ve bir o kadar da gurur verici. KSÜ Senatosu olarak geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a KKTC için vermiş olduğu mücadelelerden dolayı fahri doktora ünvanı vermek üzere karar almıştık. Ancak meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle bu anlamlı güne kısmet oldu.” dedi. 

“Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Önemi” konulu konferans, fahri doktora tevdi töreni akabinde günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Konferansın ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekim Yasım’ı makamında ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, il protokolü ile de bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Nazik ziyaretleri dolayısıyla teşekkür ederek, üniversite hakkında bilgi veren Rektör Yasım, Cumhurbaşkanı Tatar’a Kahramanmaraş’ın simgesi el yapımı ceviz oyma sandık ile Kahramanmaraş’ın el işi örneklerini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Adıyaman Valisi Osman Varol'u ziyaret etti. Ersin Tatar, daha sonra 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve aralarında KKTC'li sporcuların da bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'in enkaz alanını ziyaret etti.