AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Gazze'de "sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil insani duraklama" çağrısı yapan AB üyesi 26 ülkenin Macaristan hariç olduğunu belirtti.

Borrell, İsrail'in Refah'a saldırılarını engellemesi gerektiğini belirterek, bu tür saldırıların insani durumu daha da kötüleştireceğini ve yardımların engellenmesine neden olacağını ifade etti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, İsrail'e uluslararası insancıl hukuka ve Uluslararası Adalet Divanı kararına uyma çağrısı yaptı.

Gazze'deki insani yardımların bölgeye ulaşmasını ve sivil halkın korunmasını sağlamak için gereken önlemleri alması gerektiğini belirten Borrell, Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırımların da toplantıda ele alındığını aktardı.

Ayrıca, Borrell, Yemen'deki İran destekli Husilere karşı AB'nin Kızıldeniz'e askeri misyon gönderme kararı aldığını duyurdu. Bu misyonun, Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yardımcı olmayı amaçladığını ifade etti.

G7’den İran açıklaması G7’den İran açıklaması

Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar konusunda henüz anlaşma sağlanamadığını belirten Borrell, Ukrayna'ya desteklerinin devam edeceğini ve Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, Afrika konusuna da değinen Borrell, Sahra bölgesindeki insani yardım çalışmalarına devam edeceklerini ve Afrika sorunlarına Afrika çözümlerini destekleyeceklerini söyledi.