Çanakkale Boğazı kapatıldı! Çanakkale Boğazı kapatıldı!

CHP Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Erzincan'da Çöpler Altın Madeni'nde gerçekleşen toprak kayması olayına ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Gökçen, iktidarın uyarılara kulaklarını tıkayarak çevre ve güvenlik tehlikesini göz ardı ettiğini ifade etti.

Gökçe'nin açıklamalarından önemli başlıklar şu şekilde:

  • "Yöre halkı, mühendisler, akademisyenler, TMMOB yetkilileri, Barolar Birliği ve daha binlerce insan bu madenin yol açacağı tehlikeler konusunda yıllardır çırpındı. Çıkar uğruna vatan topraklarını satanlar ise her zaman olduğu gibi yine kulaklarını tıkadı."
  • "Üstüne bir de siyanür sızdırdığı bilinen bu madenin milyonlarca dolar borcunu sildik. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siyanür ve ihmalle ilgili sorulan sorulara cevap vermek yerine 'Bana gelen bir şey yok, bunu ortaya çıkartacak Yılmaz Tunç' diyerek sorumluluğundan kaçıyor."
  • "21 Haziran 2022 tarihinde bir siyanür sızıntısı iddiası üzerine Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 23-24 Haziran 2022 tarihinde tesiste denetim yaptı. Siyanür içerikli solüsyonun saha dışına aktığı kabul edilerek para cezası uygulandı. Düzenlemeler yapılması için maden kapatıldı ancak çok kısa bir süre içinde tekrar faaliyete geçti."
  • "Murat Kurum, Kanadalı şirkete kapasite artışı için izin verdi ve maden alanı 3 kat artırıldı. Tüm bunlara rağmen kapasite artışı veren Murat Kurum’u da soruşturmadan olayı inceliyoruz diyemezsiniz."

"Bu facianın sorumluluğu yalnızca göstermelik olarak bazı kişilere ait olarak anlatılamayacak. Her aşamada duyulmayan bütün uyarıların, bütün haykırışların, bütün haklı kaygıların siyasi ve insani sorumluluğu da omuzlarınızdadır."

Gökçe Gökçen, ayrıca soruşturma başlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a seslenerek, soruşturmanın sadece görünürde değil, gerçek anlamda etkili bir şekilde yürütülmesi çağrısında bulundu.