Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan ve Merve Kılıç'ın haberine göre İliç'teki maden faciasının yarattığı çevresel risklere dair uzmanlar, Fırat Nehri'nde olası bir siyanür kirliliğinin dokuz kenti etkileyebileceği uyarısında bulundu. "Ekokırım suçu" olarak nitelendirilen durumun geri dönülemez tahribata yol açabileceği belirtilirken, sağlık üzerindeki potansiyel risklere dikkat çekildi.

Mayıs ayında elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi? Bakan Bayraktar duyurdu! Mayıs ayında elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi? Bakan Bayraktar duyurdu!

İklim Adaleti Koalisyonu Ekokırım Çalışma Grubu üyesi İlksen Dinçer Baş, yaptığı açıklamada, İliç'te yaşanan durumun ekokırım suçu kapsamına girdiğini vurguladı. Söz konusu suçtan geri dönüş olmadığını ifade eden Baş, bölgedeki siyanürün temizlenemeyeceğini belirtti ve olayın tüm türleri etkileyen bir tür kırımına neden olacağını ifade etti.

Maden faciasının yaşandığı bölgeyi ziyaret eden Genel Sağlık-İş Sendikası heyeti, Fırat Nehri'nin Türkiye'nin 9 ilini ve 3 ülkeyi etkileyebilecek boyutta olduğuna dikkat çekti. Sendika Genel Başkanı Derya Uğur, siyanür ölçümlerine güvenilmemesi gerektiğini ve bu durumun insan sağlığı için felakete yol açabileceğini belirtti. Uğur, bölgede acilen bir hastane kurulması gerektiğini ifade etti.

Bu gelişmeler, çevre ve sağlık riskleri açısından ciddi endişelere neden olurken, yetkililerin acil önlemler alması isteniyor.