Norveç'ten İsrail'e "gıda yardımlarını engelleme" tepkisi Norveç'ten İsrail'e "gıda yardımlarını engelleme" tepkisi

Almanya'da Filistinlileri temsil eden avukatlar, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği soykırıma destekle suçladıkları Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve diğer üst düzey yetkililere karşı dava açtı. Filistin avukatları, Federal Güvenlik Konseyi üyeleri dahil olmak üzere bir dizi yetkiliyi İsrail'in Gazze'deki saldırılarına "yardım ve yataklık yapmak" suçlamasıyla Alman federal savcılığına şikayet etti.

Yapılan ortak açıklamada, "Alman devleti, Gazze Şeridi ve Filistinlilere yönelik saldırılarda İsrail’e en güçlü siyasi ve maddi desteği veren ülkelerden biridir" ifadelerine yer verildi. Avukatlar, Almanya'nın İsrail'e silah ihracatına izin vermesini ve siyasi desteğini suçlu buldukları yetkililere karşı hukuki adımlar atmaya karar verdiklerini belirtti.

Davaya destek veren kuruluşlar arasında Avrupa Hukuki Destek Merkezi, Filistin Kamu Diplomasisi Enstitüsü ve İngiltere merkezli Filistin için Hukuk adlı sivil toplum kuruluşları bulunuyor. Avukat Alexander Gorski, zorlu bir dava olacağını belirtse de dünya genelinde canlı yayınlanan soykırıma karşı bir tepki olarak bu adımı atmaya kararlı olduklarını ifade etti.