Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’ın geniş çaplı operasyon başlatmasından korktuğunu söyledi.

G7’den İran açıklaması G7’den İran açıklaması

Kabine toplantısında konuşan Paşinyan, Ermenistan'ın Sovyet dönemi sınırlarının 'sahada' ve haritada yeniden çizilmesini ve birliklerin bu sınırların arkasına çekilmesini önerdiğini belirtti.

Ancak Bakü'nün Sovyet Ermenistan topraklarında bulunan dört bölge meselesini belirli aralıklarla gündeme getirerek yapıcı olmayan bir tutum sergilediğini kaydeden Paşinyan, 30'dan fazla Ermeni köyünün şu anda Azerbaycan işgali altında olduğunu ve Bakü'nün bunu kabul etmediğini öne sürdü.

"Azerbaycan, birliklerinin 31 Ermeni köyünü terk etmemesini öngören bir formül üretmeye çalışıyor. Ermenistan, ilkeleri daha önce tartışılan belirli kararlara, yani 1991 tarihli Almatı Bildirgesi temelinde sınırların karşılıklı olarak tanınmasına hazır olduğunu teyit ediyor" diye devam eden Paşinyan, taraflara sadece 1991 tarihli hukuki sınırın yeniden tayini yoluyla sorunu çözmeye yönelik teknik çalışma kaldığını belirtti.

Bakü'nün 'istediğimi verin, yoksa askeri yollar alırım' politikasına devam ettiğini ve sınırdaki gerilimi geniş ölçekli savaş dönüştürebileceğini de öne süren Paşinyan, bunun önüne geçmek için aktif olarak müzakere yapılması, ülke çıkarlarını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruyan bir konumda kararlı bir şekilde durulması gerektiğini sözlerine ekledi.