TOFAŞ’tan Jeep hamlesi TOFAŞ’tan Jeep hamlesi

Japon bilim insanları, uzay kirliliği sorununu çözmek ve çevre dostu alternatifler araştırmak amacıyla keresteden yapılmış bir uydu geliştirdiklerini duyurdu. Kyoto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve Sumitomo Forestry tomrukçuluk şirketi tarafından inşa edilen ahşap uydu, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılan deneylerde özellikle sağlam ve çatlamaya karşı dayanıklı olduğu tespit edilen manolya ağacından üretildi.

Uydu, uzaya fırlatılmak üzere planlanan bir ABD roketi ile bu yaz gönderilecek. Projenin amacı, biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerin uzay koşullarında ne kadar dayanıklı olduğunu test etmek ve uzay kirliliği sorununa çözümler bulmaktır.

Japon astronot ve havacılık mühendisi Takao Doi, uzaya gönderilen tüm uyduların Dünya atmosferine yeniden girdiğinde yanarak küçük alümina parçacıkları oluşturduğunu ve bu parçacıkların uzun yıllar boyunca atmosferde dolaştığını belirtti. Bu durumun zamanla Dünya'nın çevresini etkileyeceğini ifade etti.

Ahşap uydu projesi, uzaya fırlatma ve uzun süreli uçuş koşullarına dayanıklılığı test etmek amacıyla başlatıldı. Laboratuvar testleri, ahşap örneklerinin uzay koşullarında herhangi bir çürüme veya hasar göstermediğini gösterdi. Numuneler daha sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'nde uzun süre maruz bırakıldı ve hala çok az hasar gösterdiler.

Proje başkanı Koji Murata, ahşabın uzay koşullarına karşı gösterdiği dayanıklılığın şaşırtıcı olduğunu ve ahşabın yanmasına neden olabilecek oksijenin ve çürümesine neden olacak canlı organizmaların uzayda bulunmamasının bu durumu etkileyebileceğini belirtti. Ahşap uydu, çevre dostu bir seçenek olarak uzaydaki gelecekteki görevlerde dikkate alınabilir.