Çin'den dikkat çeken "Filistin" çıkışı Çin'den dikkat çeken "Filistin" çıkışı

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde az ödeme yapan NATO ülkelerine Rusya'nın saldırısına uğrarlarsa yardım etmeyeceği ve aksine saldırması için Rusya'yı teşvik edeceğine dair yaptığı açıklamalara sert bir tepki gösterdi. Biden, Trump'ın açıklamasının Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunmasını desteklemek için bekletilen fon talebinin Kongre'den geçmesini daha acil hale getirdiğini belirterek, "Bu tasarı dün gece Senato’da kabul edilmeden önce de ABD güvenliği için riskler zaten yüksekti. Ancak son günlerde bu riskler daha da arttı. Bunun nedeni de eski Başkan’ın dünyaya tehlikeli ve şok edici, açıkçası ABD ilke ve inançlarına aykırı olan bir sinyal göndermiş olmasıdır" dedi.

Biden, Trump'ın NATO ülkelerine yönelik açıklamalarını eleştirerek, Ukrayna'yı desteklememenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklemek anlamına geleceğini söyledi. Biden, saldırıların Ukrayna sınırlarını aşarak Avrupa'nın içlerine kadar ilerleyebileceği uyarısında bulundu.

Trump, 11 Şubat'ta Güney Carolina'daki seçim konuşmasında, NATO'ya az ödeme yapan üye ülkelerin Rusya'nın saldırısına uğrarsa ABD'nin onları koruyup korumayacağını sorduğunu ifade etmişti. Biden, bu tür açıklamaların ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını ve Ukrayna'nın savunma fonlarına ilişkin taleplerin aciliyetini artırdığını belirtti.