Çin, askeri istihbarat amaçlı olduğu iddia edilen gizli bir iletişim test uydusunu uzaya fırlattı. Çin Haber Ajansı Xinhua'nın aktardığına göre, dün akşam saatlerinde Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden "Long March-5 Y7" roketiyle fırlatılan uydu, planlanan yer sabit yörünge konumuna başarıyla yerleştirildi.

Tayvan’da 6.3 şiddetinde deprem! Tayvan’da 6.3 şiddetinde deprem!

Uydu, Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (CASC) tarafından "TJSW-11" adıyla duyuruldu. Adını Çince'de "iletişim", "teknoloji" ve "test" anlamlarına gelen "tongxin", "jishu" ve "shiyan" sözcüklerinin baş harflerinden alan "TJS" uydularının, askeri istihbarat amaçlı bir uydu programı olduğu iddia ediliyor.

Uydunun özellikleri ve işlevi gizli tutulsa da, "çok bantlı ve yüksek hızlı iletişim teknolojisi deneylerinde kullanılacağı" belirtildi. Bu tür uyduların erken uyarı, sinyal istihbaratı ve diğer askeri amaçlar için test edildiği ve kullanıldığı tahmin ediliyor. Çin'in uzaydaki askeri kapasitesine yönelik bu adım, uluslararası dikkati çekiyor ve uzay yarışındaki rolünü güçlendiriyor.