Çocuklarımız suç batağında! Çocuklarımız suç batağında!

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları, yaşanan heyelan riski nedeniyle durduruldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bölgede yaptıkları açıklamada heyelan riskinin artması üzerine arama çalışmalarının durdurulduğunu belirtti.

Bu gelişmelerin ardından gözaltına alınan Jeoteknik Mühendisi Ali Rıza Kalender'in mahkemedeki ifadesi ortaya çıktı. Kalender, madendeki radarın 3 gün önce uyarı verdiğini, ancak önerilen iki radar ve iki Robotik Station Cihazı'nın alınmadığını belirtti. Kalender'in ifadesine göre, geçen yıl Neil Bar adlı bir firma tarafından yapılan jeoteknik çalışmaların denetlemesinde, eksikliklerle ilgili bir rapor sunulmuş ve bu raporda 2024 için iki radar ve iki Robotik Station Cihazı önerilmiş ancak bu talep karşılanmamıştı.

Yaşanan facianın ardından jeoteknik uzmanı olan Kalender, mahkeme sürecinde yaptığı ifadesinde, 11 Şubat ile 13 Şubat arasında kontrol ettiği radarın günlük 20 ila 40 milimetre arasında hareket tespit ettiğini ve bu durumun Anagold'un Tetikleyici Eylem Planı'nda normal uyarı seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, doğu bölgesini radarın net görmemesi nedeniyle Robotik Total Station cihazının alınması talebinde bulunduğunu ancak bu talebin karşılanmadığını ifade etti.

Arama faaliyetlerinin durdurulmasının ardından kamuoyunda facianın göz göre göre yaşandığına dair tepkiler artarken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.