İçişleri Bakanlığından "selektör" açıklaması İçişleri Bakanlığından "selektör" açıklaması

Eski Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili yaptığı incelemenin ardından açıklamalarda bulundu. Toprak kaymasının yaşandığı alanda siyanür bulunmadığını savunan Yıldırım, olayın arkasında bilgi kirliliği ve olumsuz propagandanın olduğunu ifade etti.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, kazanın meydana geldiği maden sahasının geniş bir alanı kapsadığını ve milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsedildiğini belirtti. Kazanın ardından yapılan çalışmalarda 9 işçinin göçük altında kaldığının tespit edildiğini söyleyen Yıldırım, olayın anından itibaren kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Siyanür iddialarına da değinen Yıldırım, "Bu ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada herhangi bir şey yok, ne heyelan ne de başka bir hareket. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta olmadığı düşünülüyor ama 'ola ki zehirleyici bir madde olabilir' diye, binde bir ihtimal bile olsa arkadaşlar membranla tedbir alıyor." şeklinde konuştu.

Daha önce yaptığı bir değerlendirmede, madenin İliç'e ciddi anlamda destek olduğunu belirten Yıldırım, bu konudaki olumsuz propagandaya dikkat çekti. İliç'in gelişmişliğine vurgu yaparak, madenin bölgeye sağladığı istihdamın önemine dikkat çekti. Yıldırım, çevre konusundaki endişelerin ise teknoloji sayesinde emniyet tedbirlerinin alınabileceğini söyledi ve "Bu da başka bir oyun. Buna da dikkat etmemiz lazım." dedi.