İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması olayıyla ilgili incelemelerde bulundu. Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada kayan kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp olduğunu, bu kütlenin 800 metre kadar hareket ettiğini ve hızının ortalama saniyede 10 metre olduğunu belirtti. Ayrıca, olayda 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ifade etti.

Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde:

5 ilde “Sibergöz-33” operasyonu 5 ilde “Sibergöz-33” operasyonu

"Şu an bulunduğumuz noktada Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağından çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın alanında önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği, hızının da ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelere göre maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı ve işçilerimizi arama-kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor."

Bakan Yerlikaya, olayın hemen ardından bölgeye çok sayıda arama-kurtarma ekibinin sevk edildiğini, koordinasyonun AFAD tarafından sağlandığını ve arama-kurtarma çalışmalarında 827 personelin görev yaptığını belirtti. Ayrıca, bölgede kullanılan ekipmanlar ve gerçekleştirilen koordinasyon faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Olayın neden kaynaklandığına dair bilim insanları tarafından yapılan incelemelere de değinen Yerlikaya, uydu radar verileri ve haritaların incelenerek olası riskli bölgelerin belirlendiğini ifade etti. Gece boyunca arama-kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için bölgeye jeneratörler ve aydınlatma kulelerinin gönderildiğini belirtti.

Bakan Yerlikaya, açıklamalarını madencilere, Erzincan'a ve millete geçmiş olsun dilekleriyle tamamladı, en büyük duanın güzel haberleri milletle buluşturmak olduğunu ifade etti.